Brussel is eruit: Frankrijk mag marchanderen met de Europese begrotingsregels. In ieder geval tot maart 2015. De Franse eurocommissaris Pierre Moscovici legt zijn nationale regering geen boete op. Tegelijk zet Duitsland de hakken in het zand als het gaat om Europese investeringsplannen.

Het zat er al een beetje aan te komen. De Europese Commissie oordeelde afgelopen oktober opvallend mild over de Franse begrotingsplannen voor 2015.

Het Franse begrotingstekort blijft in ieder geval de komende twee jaar boven de Europese grens van 3 procent. Maar Frankrijk komt ook weg met een marginale aanpassing van het zogenoemde structurele tekort, dat het feitelijke tekort corrigeert voor schommelingen van de economie.

Dat blijkt uit het vrijdag gepubliceerde rapport van de Europese Commissie over de begrotingen van de lidstaten. Het is de eerste keer dat de Franse eurocommissaris Pierre Moscovici direct oordeelt over de begrotingsplannen van onder meer zijn thuisland.

Frankrijk begrotingszondaar

Frankrijk figureert in een rijtje van zeven landen – naast Frankrijk zijn dat België, Spanje, Italië, Malta, Oostenrijk en Portugal – waarvan de Commissie vreest dat ze niet aan de verplichtingen van het groei- en stabiliteitspact kunnen voldoen. Maar een hard oordeel blijft uit.

De Commissie Juncker schuift lastige beslissingen voorlopig een paar maanden naar voren en komt in maart 2015 met een nieuw tussenrapport.

Zoals het er nu naar uitziet verkleint Frankrijk zijn structurele begrotingstekort met 0,3 procentpunt, terwijl de Europese Commissie een reductie van 0,8 procent had gevraagd. De Commissie constateert weliswaar dat Frankrijk "tot op heden geen effectieve actie heeft ondernomen" om tot een sterkere terugdringing van het begrotingstekort te komen. Maar daar worden geen consequenties aan verbonden.

De enige vorm van dreiging die valt af te lezen uit het oordeel van de Commissie, betreft de herevaluatie van maart: daarin wordt gekeken of Frankrijk voorgenomen structurele hervormingen ook daadwerkelijk uitvoert.

Duitsland ligt dwars

De milde behandeling van Frankrijk komt neer op een herhaling van de situatie in 2003, toen de grote eurolanden Frankrijk en Duitsland samen besloten de gemeenschappelijke Europese begrotingsregels te negeren. Dit keer is de situatie echter sterk verschillend.

Duitsland koerst, in tegenstelling tot in 2003, voor komend jaar af op een begroting die in evenwicht is en maant andere eurolanden aan ook hun staatsfinanciën op orde te brengen. Kritiek dat Duitsland te weinig doet aan bijvoorbeeld investeringen in infrastructuur, om zo de kwakkelende Europese economie een zetje te geven, legt de regering van bondskanselier Angela Merkel naast zich neer.

Nu de Europese Commissie Frankrijk niet aanpakt, is er voor Duitsland weinig reden om gehoor te geven aan de internationale kritiek. Dat is ook terug te zien in het eerder deze week gepresenteerde Europese Investeringsplan van Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker. Dit plan draagt een sterk Duits stempel. Er wordt vooral geschoven met bestaande middelen waarmee 21 miljard euro vrij gemaakt moet worden. Nieuw geld komt er niet bij.

Per saldo schuift de Europese Commissie met de herbeoordeling van begrotingsplannen in maart 2015 vooral problemen voor zich uit. Intussen kampt de eurozone met zwakke economische groei, waarbij zowel de Duitse als de Franse economie onder druk staan.

Lees ook

Duitse economie vertraagt, terwijl Frankrijk krimpt

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl